Hybridejä joka lähtöön – Pähkinänkuoressa: Mitä eroa eri hybridityypeillä on?

Hybridiautossa on kaksi voimanlähdettä yhden sijasta, joten kun tavanomainen bensiiniauto saa voimansa polttomoottorista ja sähköauto akkukäyttöisestä sähkömoottorista, saa hybridiauto käyttövoimansa näistä molemmista.

Hybridejäkin on kuitenkin erilaisia. Tässä esiteltynä hybridiautojen eroja:

Kevythybridissä (MHEV) pieni ajoakku ja sähkömoottori, eivät yksinään liikuta autoa. Sen tarkoituksena on avustaa polttomoottoria ajossa. Hyvänä esimerkkinä tilanne, jossa auto voi rullata polttomoottori sammutettuna täysin päästöttömästi kymmeniä sekunteja yli 50 km/h -nopeuksissa tuoden mukanaan paljon pienemmän kulutuksen. Kaasupoljinta painettaessa polttomoottori käynnistyy huomaamatta uudelleen.

Itselataavalla hybridillä eli täyshybridillä (HEV) voi ajaa lyhyitä matkoja pelkän sähkön voimalla. Itselataavaa hybridiä ei voi ladata pistokkeesta, vaan se ottaa talteen energiaa liikkeelle lähdettäessä, ajon aikana, jarruttaessa ja pysähdyttäessä. Sähkömoottorin ansiosta täyshybridin kulutus on huomattavasti tavallista polttomoottoriautoa pienempi varsinkin toistuvia pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä vaativassa kaupunkiajossa.

Ladattava hybridin (PHEV) akkuun voidaan ladata lisää energiaa verkkovirrasta. Ladattava hybridi toimii samalla tavalla kuin täyshybridi, mutta suuremman akkunsa ansiosta sen toimintamatka sähkömoottorilla on paljon pidempi, jopa 50 kilometriä. Esimerkiksi kaupunkiajossa tämä tarkoittaa mahdollisuutta ajaa pelkän sähkömoottorin avulla. Maantiellä sähkö- ja polttomoottorin yhteispelillä saa vaikka mukavasti lisää ohituskiihtyvyyttä. Ladattavaa hybridiä kutsutaan myös nimellä plug-in-hybridi.

– Poiketen edellisistä kaasuhybridissä toinen voimanlähde polttomoottorin ohella on maakaasu, biokaasu tai niiden sekoitus. Niissä on myös kaksi eri polttoainetankkia. Kaasuauto on ympäristötietoisen valinta ja biokaasua tankkaavalle auto on arvovalinta.

Näillä perustiedoilla on mukava suunnata autokaupoille, kun liikkeeseen ei tarvitse kävellä sisään aivan tiedottomana. Meillä Timosella kerromme mielellämme lisää autojen eri käyttövoimista ja niiden ominaisuuksista.

Useat edustamamme automerkit valmistavat erilaisia hybridejä:

Tervetuloa palveltavaksi!