Ruuhkavuosia ja palo­autoja – Luotto­tekijä-haastat­telussa mekaa­nikko Niko Hyvärinen

Tervetuloa Timosen auton Luottotekijä-haastattelusarjan toisen artikkelin pariin. Haastatteluissa pureudutaan Timosen auton monipuolisten ammattilaisten persooniin, työhistoriaan ja asiantuntijavinkkeihin aina automyyjistä mekaanikkoihin. Pidemmittä puheitta, eiköhän anneta puheenvuoro toiselle haastateltavalle, mekaanikko Niko Hyväriselle.

Morjesta Niko! Mitäs miehelle kuuluu? Onko korona on vaikuttanut mekaanikon arkeen?

Moro moro! Kiitos kysymästä, ajankohtaan nähden hyvää kuuluu. Työelämässä yllättävän vähän vaikutusta pieniä toimintamuutoksia lukuun ottamatta. Kotona alkuhässäkkä oli ehkä vähän isompi lasten ja vaimon työn puolesta, kun kolme henkilöä siirtyi etäopiskeluun ja etätyöskentelyyn. Se vähän muuttaa arkirutiineja.

Onkos teitä millainen porukka siellä kotona kaiken kaikkiaan?

Meitähän on kuusihenkinen kööri, kaksi vanhinta koulussa ja kaksi päiväkodissa. Siinähän se olikin oma shownsa tämän koronan kanssa, kun normaalit kevätflunssat on päällä ja kielletään liikkumasta, eikä voi käydä lääkärissä näyttämässä. Paikallinen sopiminen nousi silloin aika hyvin esille. Siitä käy työnantajaakin kiittäminen, oli joustoa puolin ja toisin.

Se on hyvä kuulla. Minkälaista puuhaa olette keksinyt perheen kanssa nyt, kun joutuu vähän soveltamaan?

Ei voi tosiaan ihan kaikkea tehdä, mutta polkupyöräilyä ei ole kukaan toistaiseksi kieltänyt. Kyllähän tässä on kiittäminen, että on näin hyvät kelit ollut, ja ihan ykköspäiviä ollut ne, mitä on sisällä pitänyt olla. Ulkoilun kannalta todella suotuisaa aikaa.

Jääkö isossa perheessä aikaa ollenkaan omille harrastuksille vapaa-ajalla?

Mitä se semmoinen on? Jäisihän sitä varmaan, jos väkisin repisi, mutta on se parempi mennä nämä niin sanotut ruuhkavuodet sillä ajatuksella, että sitä omaa aikaa on sitten joskus myöhemmin. Voi myös miettiä, että miten sen vapaa-ajan luokittelee, että vaikka on ruuhkavuodet ja muut, niin omaa aikaahan on työajan ulkopuolinen aika. Eri asia on miten sen käyttää, eikä sitä vielä varmaan muutamaan vuoteen tarvi yksinään käyttää, ja se on hyvä juttu.

Viisaita sanoja. Mites kesäsuunnitelmat? 

Korona laittoi aika paljon uusiksi, mutta kyllä se on haaveissa viettää perheen kanssa yhteistä aikaa ja vuokrata mökki jostain. Semmoinen olis mahdollista vielä toteuttaa tämmöisenäkin aikana.

Mitäs kaikkea sitä käytännössä tulee töissä tehtyä?

Tällä hetkellä tosiaan mekaanikkona toimin. Yhdeksän vuotta olen kaiken kaikkiaan talossa ollut ja siitä kahdeksan vuotta varustelun puolella uusien ja vaihtoautojen myynnin apukätenä. Nyt sitten puoli vuotta mekaanikkona täällä huollon puolella.

Millaisten mutkien kautta sitten aikoinaan päädyit Timosen autolle töihin ja miksi?

Eipä siinä oikeestaan mutkia ollut, vaan aika suora tie. Edellisessä työpaikassa työkaveri nosti kytkintä, se oli vähän avarakatseisempi ja uskaliaampi näissä asioissa. Se lähti tänne kokeilemaan, ja eihän meidän täytynyt siitä montaa sanaa vaihtaa, niin olin jo Timosella töissä.

Onko päätöstä tarvinnut katua? 

No ei tosiaan ole tarvinnut katua ainakaan. Vaikka on mitenkä päin miettiny, niin ei oo voinut kun hyvällä muistella menneitä, mutta ihan hyvä että tuli lähdettyä. Onhan se niin eri maailma verrattuna kahden hengen korjaamoon, missä ennen olin.

Mikä on parasta työssäsi? Mikä antaa eniten?

Kyllähän ne on nämä asiakaskohtaamiset ja paikalliset sopimiset, joita tehdään asiakkaiden toiveiden mukaisesti pieniä erikoistöitä. Kyllähän ne on niitä niin sanottuja työn suoloja, kun pystyy normaalien huoltojen lisäksi aina jotain ekstraa tekemään ja sopimaan suoraan asiakkaan kanssa. Näkee vähän sitä maailmaa siltäkin kannalta, ettei se ole pelkästään se auto mitä huolletaan, vaan se on sen toisen menopeli. Se on kuitenkin meillä pohjoiskarjalaisilla usein asunnon jälkeen toiseksi arvokkain asia, mikä omistetaan.

Onko asiakas aina oikeassa?

Onhan se aina oikeessa, tai ainakin ohjataan oikeaan ratkaisuun, jos ei ole.

Autokauppiaista elää tietty stereotypia, johon varmasti itsekin olet törmännyt alalla työskennellessäsi. Mitä mieltä olet tästä myytistä?

Monen automyyjän suusta olen kuullut hyvän lauseen, että useimmitenhan se asiakas ei tiedä, millaisen auton hän tarvitsee ja tulee usein eri autoo hakemaan, kuin minkä todellisuudessa tarvitsee. Siinä tulee hyvin esille se rehellisyys ja palvelu. Monta autokauppaa olen seurannut sivusta ja nähnyt, mistä se prosessi muodostuu, niin kyllä autokauppiaita on pakko siinä kehua. Eli ei pidä paikkaansa ainakaan minun tuntemien autokauppiaiden kohdalla.

Nouseeko uralta jotain erityistä kohokohtaa tai muistoa, jonka haluaisit meille jakaa? 

Yksi verenpainetta nostattava muisto on sellainen, kun tuli neljä palolaitoksen autoa työn alle. Vaikka työ se on siinä missä muutkin, niin kyllä siinä sai tutustua ihan uusiin vehkeisiin, joiden pitää toimia myös silloin, kun ajetaan hiekkatiellä kahtasataa sammuttamaan paloja ja pelastamaan ihmishenkiä. Että kyllä se on jäänyt semmoisena kohokohtana mieleen.

Jos kuvitellaan, että raha ei olisi ongelma, mitä tekisit? 

Meidän perheessä on viikoittaisen lottoamisen takia tätä aika usein mietitty. Todennäköisesti se menee niin, että minä sekoan, ja epäilen kyllä, että vaimokin sekoaisi. Jos se on yli kymppitonnin, niin se pistää elämän vaan sekaisin. Hyvin tullaan toimeen näinkin.

Tähän voi varmasti moni suomalainen samaistua. Mutta hypätäänpä vielä hetkeksi takaisin autoilun maailmaan. Kerroppa asiantuntijana, mitä autoilijan on hyvä tietää juuri nyt. 

Tämmöisen talven jälkeen on maantiet aika karmeessa kunnossa ja syvillä urilla, niin kyllä tämmöiset perus pohjoiskarjalaiset kesärenkaat kannattaisi laittaa vaihtoon. Kyllä tämmösellä kesärenkaat kuntoon -kampanjalla niin moni Ooppeli ja muukin auto tuolta ojanpohjalta säästyisi, että niistä kannattaa pitää huoli, eikä ne niin paljoa tänä päivänä maksakaan.

Se on varmasti totta. Haastatellessani kollegaasi Martiskaisen Samia, pyysin häntä esittämään sinulle pahan kysymyksen. Se kuuluu näin: milloin kultainen kypärä nähdään herra Hyvärisen päässä?

Hahhah, varmaan Samin kotibileissä. Annetaan nuoremmille tekijöille tilaisuus voittaa tällä kertaa.

Reilu peli. Mitäpä itse haluat kysyä seuraavalta haastateltavalta?

Kun ei kerran vielä tiedetä, kenelle tämä seuraavaksi menee, niin heitetään tuo sama, eli kultainen kypärä -kysymys. Siihen tulee varmasti värikkäitä vastauksia, oli se vastaanottaja kuka hyvänsä.

Aivan varmasti. Kiitos haastattelusta ja hyvää jatkoa!

Kiitos samoin. Moro!

Huollon tarpeessa?

Ei hätää, klikkaa tästä ja ota yhteyttä!